Słodki smak mango i owocu granatu dobrze współgra ze szczypiącym smakiem rucoli. Do tego skarbnica minerałów i witamin w postaci nasion i mamy zdrową sałatkę
Rucola w towarzystwie owoców i nasion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mango obieramy ze skórki, kroimy w paski. Owoc granatu obieramy i wybieramy ze środka nasiona. Rucolę, owoce oraz nasiona umieszczamy w półmisku
2.Przygotowujemy sos: ocet umieszczamy w naczyniu umożliwiającym ubijanie za pomocą trzepaczki, dodajemy wodę, cukier/miód i sól. Całość ubijamy trzepaczką. Testujemy smak- czy wyraźnie przebijają się wszystkie składniki, jeśli tak dodajemy śmietankę (na początek 50 ml) i ubijamy jeszcze raz całość pamiętając o zbalansowaniu smaku
3.Gotowym sosem polewamy sałatkę ok. 15-20 minut przed podaniem
Komentarze