Rubinowe risotto z wędzoną makrelą

4.5 (176 ocen)

  • 45 min

Pyszne risotto o pięknym rubinowym kolorze. Kremowe, gęste, zdrowe. Ryż miękki, ale nie rozpadający się. Łatwe, wymagające cierpliwości. Świeżutką wędzoną makrelę przywiózł mi Tata, prosto z Półwyspu Helskiego.

  • 45 min

Składniki:

  • - ryż do risotto : 2 szklanki
    -gorący bulion warzywny lekko solony : 5-6 szklanek
    -białe wino : 2 szklanki
    -olej rzepakowy : 4-5 łyżek
    -masło : 1 łyżka
    -ricotta : 2-3 łyżki
    -cebula (pokrojona w kostkę) : 1 sztuka
    -czosnek ( drobno posiekany) : 2 ząbki
    -buraczki wiórki ( ćwikłowe, ze słoika) : 2-3 łyżki
    -szczypiorek ( posiekany) : 2 łyżki
    -sól : 1-2 szczypty
    -pieprz czarny mielony : 1 szczypta
    -wędzona makrela ( usunąć ości) : 1 sztuka
    -koperek do dekoracji : 2-4 gałązki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rubinowe risotto z wędzoną makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić masło, cebulę, zeszklić, dodać czosnek, cały czas mieszając smażyć mniej niż minutę. Wsypać ryż, smażyć
    ( mieszając) 1 minutę. Wlać wino, mieszając wyczekiwać momentu aż wino w 3/4 wyparuje. Dolać niewielką ilość bulionu, zmniejszyć ogień, mieszając dolewać co kilka minut po 50 ml płynu, aż do całkowitego wchłonięcia.
  • 2. Do ryżu wrzucić buraczki, wymieszać, risotto nabierze koloru. Dodać przyprawy, ricottę, szczypiorek, wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia. Na risotto położyć kawałki makreli, udekorować koperkiem. Patelnię przykryć pokrywką, odstawić na 5 minut. Makrela ogrzeje się pod wpływem ciepła potrawy. Podawać na gorąco.

Porady

Risotto można podlewać też samym bulionem, ale dodatek wina wzbogaca smak potrawy. Danie można posypać tartym parmezanem. W moim risotto wystarczy dodatek ricotty.Buraczki ze słoika proponuję dodać domowe, nie powinny być zbyt kwaśne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować