Rubinowa tarta

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Czasami zostają mi ugotowane buraki i nie wiem jak je mądrze wykorzystać. Teraz pozostała mi też resztka serka koziego i tak powstała tarta.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto : mąka pszenna 200 g
    Drożdże 12 g
    Olej rzepakowy 3 łyżki
    mleko 80-90 ml
    czosnek niedźwiedzi 1 łyżka, sól
    Rubinowe nadzienie: ugotowane buraki 220 g
    czerwona cebula 160 g
    1 duży ząbek czosnku
    ocet balsamiczny 1 łyżka
    na sos ; śmietana 18 % 200 ml, 1 jajko
    tymianek 1 łyżka, sól, pieprz
    serek kozi 70 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Rubinowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w plasterki.
    Cebulę udusić na 1 łyżce oleju, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, polać octem balsamicznym. Dodać starte buraki, posiekany ząbek czosnku, chwilę dusić, przestudzić.
    Ciasto.
    Do mąki dodać pokruszone drożdże , czosnek niedźwiedzi, letnie mleko, olej, sól i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Okrągłą 10 cm blaszkę nasmarować margaryną.
    Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki blaszki,podpiec w 180 C około 15 minut. Mi trochę zostało więc zrobiłam ozdobne wzorki.
    Na podpieczone ciasto szybko przekładamy nadzienie, kozi serek i wzorki z ciasta.
    Wszystko ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Czosnek niedźwiedzi Ocet Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować