Rubinowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w plasterki.
Cebulę udusić na 1 łyżce oleju, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, polać octem balsamicznym. Dodać starte buraki, posiekany ząbek czosnku, chwilę dusić, przestudzić.
Ciasto.
Do mąki dodać pokruszone drożdże , czosnek niedźwiedzi, letnie mleko, olej, sól i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Okrągłą 10 cm blaszkę nasmarować margaryną.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki blaszki,podpiec w 180 C około 15 minut. Mi trochę zostało więc zrobiłam ozdobne wzorki.
Na podpieczone ciasto szybko przekładamy nadzienie, kozi serek i wzorki z ciasta.
Wszystko ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 25-30 minut.
Komentarze