Różyczki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jabłka pokroić na połówki, wydrążyć środek i pokroić na cieniutkie plasterki.
2. W garnku zagotować wodę z miodem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić do niego plasterki jabłek i gotować na średnim ogniu przez 2-3 min. Odcedzić.
3. Ciasto francuskie rozwałkować na długość 45 cm. i pociąć na 5 cm. paseczki.
4. Na cieście ułożyć plasterki jabłek, tak aby ich część ze skórką wystawała około 1,5cm ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny lekko na siebie nachodzić. Posypać cynamonem. Paseczek złożyć na pół i utworzyć rulonik.
5. Gotowe różyczki przełożyć na blachę do muffinek. Posmarować jajkiem. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
6. Oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze