Różyczki z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo proste i efektowne słodkości. Różyczki tylko jabłka o czerwonej skórce, ciasto francuskie oraz cynamon. Prawda, że proste? :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • -1-2 jabłka o czerwonej skórce
    - opakowanie ciasta francuskiego
    - 2 szklanki wody
    - 2 łyżki miodu
    - 1 łyżka cukru
    - 1 łyżeczka soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
    - 2 łyżeczki cynamonu
    - jajko
    - cukier puder (do dekoracji)

Różyczki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jabłka pokroić na połówki, wydrążyć środek i pokroić na cieniutkie plasterki.
    2. W garnku zagotować wodę z miodem, cukrem i sokiem z cytryny. Wrzucić do niego plasterki jabłek i gotować na średnim ogniu przez 2-3 min. Odcedzić.
    3. Ciasto francuskie rozwałkować na długość 45 cm. i pociąć na 5 cm. paseczki.
    4. Na cieście ułożyć plasterki jabłek, tak aby ich część ze skórką wystawała około 1,5cm ponad górną krawędź ciasta. Plasterki powinny lekko na siebie nachodzić. Posypać cynamonem. Paseczek złożyć na pół i utworzyć rulonik.
    5. Gotowe różyczki przełożyć na blachę do muffinek. Posmarować jajkiem. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    6. Oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy