Różyczki karnawałowe

5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem starszą kobietą, nic więc dziwnego, że zgromadziłam wiele przepisów. Mimo upływu lat wcale się jednak nie zestarzały.

Składniki:

  • 6 żółtek
    2 szklanki mąki
    2/3 szklanki śmietany
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka cukru
    1 kieliszek rumu (lub innego alkoholu)
    1 białko
    2 kostki smalcu (ok. 1 kg)
    1 szklanka cukru pudru do dekoracji
    dowolna konfitura
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Różyczki karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Różyczki karnawałowe 1. Z żółtek, mąki, śmietany, cukru, łyżeczki masła i alkoholu zagniatamy pulchne ciasto.
  • Różyczki karnawałowe 2. Cieniutko rozwałkowujemy, wycinamy krążki o trzech różnych średnicach, np. 5 cm, 4 cm i 3 cm. Każdy krążek nacinamy w pięciu miejscach. Środki krążków smarujemy białkiem i układamy jeden na drugim od największego
    do najmniejszego, na środku przyciskając palcem, aby się skleiły.
  • Różyczki karnawałowe 3. Różyczki smażymy w głębokim tłuszczu na złoto. Osączamy, przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem, środki zdobimy konfiturą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować