Różyczki karnawałowe

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała Wanda Kaczmarzyk

  • Średni

Składniki:

  • - żółtka: 6 sztuk
    - mąka: 2 szklanki
    - śmietana: 0.67 szklanki
    - masło: 1 łyżka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - rum: 50 mililitrów
    - białko: 1 sztuka
    - smalec w kostce: 2 sztuki
    - cukier puder: 1 szklanka
    - konfitura: 1 sztuka

Różyczki karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z żółtek, mąki, śmietany, cukru, łyżeczki masła i alkoholu zagniatamy pulchne ciasto
  • 2. Cieniutko rozwałkowujemy, wycinamy krążki o trzech różnych
    średnicach, np. 5 cm, 4 cm i 3 cm. Każdy krążek nacinamy
    w pięciu miejscach. Środki krążków smarujemy białkiem i układamy jeden na drugim od największego do najmniejszego,
    na środku przyciskając palcem, aby się skleiły.
  • 3. Różyczki smażymy w głębokim tłuszczu na złoto. Osączamy,
    przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem, środki zdobimy konfiturą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy