Różyczki karnawałowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Są niezastąpione na imprezach karnawałowych, a przy tym proste do przyrządzenia!

  • 45 min

Składniki:

  • 1 łyżka cukru pudru
    20 dag mąki
    3 żółtka
    4 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu
    50 dag tłuszczu
    szklanka, szklaneczka i kieliszek

Różyczki karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Różyczki karnawałowe 1. Mąklę i proszek przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać śmietanę, żółtka, cukier puder i spirytus. Wyrabiać ciasto tak, aby dostało się do niego jak najwięcej powietrza. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki, szklaneczki i kieliszka wyciąć duże, średnie i małe koła. Każde koło delikatnie naciąć, tak aby nie przeciąć do końca. Na dużych kołach ułożyć średnie, a potem małe. Środek mocno docisnąć palcem. Wkładać na rozgrzany tłuszcz najmniejszym kółkiem od dołu. Usmaż, osącz i udekoruj cukrem pudrem i marmoladą.

Porady

Ciasto powinno mieć taką konsystencję jak ciasto na pierogi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy