5 łyżek mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
0,5 szklanki mleka i wody gazowanej/razem tyle/
patelnia o średnicy 20 cm
KREM:
400 ml smietany kremówki 30%
Szczypta soli
Cukier waniliowy 16 gram
1 łyżeczka pełnego mleka w proszku
Rozpusta dla aniołków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE CIASTA:
Wszystkie składniki roztrzepać mąteką i usmażyć 3 naleśniki
WYKONANIE KREMU:
Smietanę ubić ze szczyptą soli. . Pod koniec ubijania dodawać wanilię i cukier puder oraz mleko w proszku.
WYKONANIE PIRAMIDKI:
Naleśniki dobrze wystudzić i przekładać bitą śmietaną i owocami tworząc piramidkę
U mnie owoce to maliny, drążone czereśnie i arbuz
Porady
Mleko w proszku dodane do ubjanej śmietany, sprawia, że ona długo nie podchodzi wodą.
Komentarze