Rozpływający się w ustach boczek z azjatycką nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w około centymetrową kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy starte ząbki czosnku, jasny i ciemny sos sojowy, sos worcestershire, olej sezamowy oraz pastę paprykową.
Marynatą dokładnie pokrywamy każdy kawałek mięsa i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia dzielimy boczek na dwie części i podsmażamy obie na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor (najlepsze będą lekko przypalone kawałki). Nadmiar tłuszczu zlewamy do pojemniczka i studzimy - będzie można wykorzystać jako starter do innych azjatyckich sosów.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę oraz paprykę.
Mięso przekładamy do garnka, zalewamy rosołem i dusimy na wolnym ogniu przez dwie godziny.
Dodajemy podsmażone warzywa, pomidory, doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze pół godziny.
Komentarze