Różowy tort śmietankowy z żelką wiśniową na Boże Narodzenie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Polecam zrobić na święta. Zaskoczy gości.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt x2:
    - 3 jajka
    - 3 łyżki cukru
    - 3 łyżki mąki tortowej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem śmietankowy:
    - 125 g serka mascarpone
    - 125 ml śmietanki kremówki
    - 3 łyżki cukru pudru

    Żelka wiśniowa:
    - 1 szklanka wydrylowanych wiśni
    - 1 wiśniowa galaretka

    Krem maślany:
    - 100 g masła 82 %
    - 5 łyżek cukru pudru
    - różowy barwnik spożywczy

    Polewa:
    - 30 ml śmietanki kremówki 30 %
    - 100 g białej czekolady

    Dodatkowo:
    - słodycze do dekoracji
    - domowe pierniki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Różowy tort śmietankowy z żelką wiśniową na boże narodzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. Tak samo pieczemy drugi biszkopt. Zimne przekrawamy na pół.
  • 2. Krem: śmietankę z serkiem ubijamy. Dodajemy cukier i ponownie ubijamy.
  • 3. Żelka: Wiśnie zagotowujemy. Dodajemy galaretkę i energicznie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 4. Składanie: Tort przekładamy na zmianę kremem i żelką. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 5. Krem maślany: Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystość, do białości. Stopniowo dodajemy mleko i ucieramy. Dodajemy barwnik i ucieramy. Tort smarujemy kremem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • 6. Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewamy śmietanką, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią ale płynną dekorujemy tort. Tort dekorujemy słodyczami i piernikami. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować