Różowe niebo

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciastem inspirowałam się z pewnego bloga - tyle że tam było niebieskie niebo i inne składniki na masę i spód ciasta - ja użyłam różowej galaretki i powstało różowe niebo a chmurki powstały z masy z jogurtu naturalnego dzięki któremu ciasto nie jest zbyt słodkie. Polecam !

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD CIASTA:
    - morele suszone 150g
    -orzechy włoskie ok 120 g
    -słonecznik ok 70 g
    -miód 1 łyżka
    -kakao 3 łyżki
    -1 łyżka oleju kokosowego

    WARSTWA RÓŻOWA:
    - 3 galaretki różowe (np: wiśniowe )
    -woda wrzątek 1 l
    (dodatkowo dodajemy 2 łyżki masy z jogurtu )


    MASA BIAŁA:
    -400 g jogurtu naturalnego
    -1 galaretka cytrynowa
    -łyżeczka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Różowe niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD CIASTA: Wszystkie składniki na spód blendujemy -ale niezbyt długo żeby nie wyszło zbyt rzadkie. Wykładamy formę o średnicy 24 cm. Wstawiamy do lodówki.

    WARSTWA RÓŻOWA: Galaretki różowe rozpuszczamy w litrze gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Jak przygotujemy masę z jogurtu dodajemy do galaretki 2 łyżki i dokładnie mieszamy.

    MASA Z JOGURTU: rozpuszczamy cytrynową galaretkę w szklance wody- odstawiamy do wystygnięcia. Jogurt miksujemy -dodajemy miód i wystudzoną galaretkę . Najlepiej podzielić sobie masę na trzy części -użyć 3 rękawów cukierniczych lub zwykłych torebek jeśli nie mamy. Różową galaretkę też można podzielić na dwie części żeby jedna część stężała szybciej niż druga.


    Pierwszą masę z jogurtu wstawiamy do lodówki żeby szybciej zaczęła nam tężeć. Kiedy już zacznie tężeć na spodzie naszego ciasta robimy okrąg (pasek) nie musi być równy . Zalewamy galaretką do wysokości białej masy-dokładamy jeszcze białej masy tak żeby uformować chmurki. Zalewamy galaretką tak żeby przykryć pierwszą chmurkę. Ostawiamy do lodówki (ja korzystałam z zamrażarki żeby było szybciej) .

    Wyciągamy i ponownie formułujemy chmurki -dokładamy dwa okręgi w środku i przy krawędzi ciasta. Zalewamy galaretką i odstawiamy do lodówki. Trzecią część masy wykładamy i rozsmarowujemy na wierzch ciasta kiedy galaretka już stężeje - można udekorować wierzch ciasta.
    Ciasto odkładamy do lodówki.

Porady

Aby szybciej tężała masa i galaretka na cieście wkładałam na chwilę do zamrażalnika żeby przyspieszyć ten proces i zdążyć przed stężeniem reszty masy i galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować