Różowe niebo

  • wyświetlono: 492 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciastem inspirowałam się z pewnego bloga - tyle że tam było niebieskie niebo i inne składniki na masę i spód ciasta - ja użyłam różowej galaretki i powstało różowe niebo a chmurki powstały z masy z jogurtu naturalnego dzięki któremu ciasto nie jest zbyt słodkie. Polecam !

  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

SPÓD CIASTA:
- morele suszone 150g
-orzechy włoskie ok 120 g
-słonecznik ok 70 g
-miód 1 łyżka
-kakao 3 łyżki
-1 łyżka oleju kokosowego

WARSTWA RÓŻOWA:
- 3 galaretki różowe (np: wiśniowe )
-woda wrzątek 1 l
(dodatkowo dodajemy 2 łyżki masy z jogurtu )


MASA BIAŁA:
-400 g jogurtu naturalnego
-1 galaretka cytrynowa
-łyżeczka miodu

Sposób przygotowania przepisu:

Różowe niebo

  • 1. SPÓD CIASTA: Wszystkie składniki na spód blendujemy -ale niezbyt długo żeby nie wyszło zbyt rzadkie. Wykładamy formę o średnicy 24 cm. Wstawiamy do lodówki.

    WARSTWA RÓŻOWA: Galaretki różowe rozpuszczamy w litrze gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Jak przygotujemy masę z jogurtu dodajemy do galaretki 2 łyżki i dokładnie mieszamy.

    MASA Z JOGURTU: rozpuszczamy cytrynową galaretkę w szklance wody- odstawiamy do wystygnięcia. Jogurt miksujemy -dodajemy miód i wystudzoną galaretkę . Najlepiej podzielić sobie masę na trzy części -użyć 3 rękawów cukierniczych lub zwykłych torebek jeśli nie mamy. Różową galaretkę też można podzielić na dwie części żeby jedna część stężała szybciej niż druga.


    Pierwszą masę z jogurtu wstawiamy do lodówki żeby szybciej zaczęła nam tężeć. Kiedy już zacznie tężeć na spodzie naszego ciasta robimy okrąg (pasek) nie musi być równy . Zalewamy galaretką do wysokości białej masy-dokładamy jeszcze białej masy tak żeby uformować chmurki. Zalewamy galaretką tak żeby przykryć pierwszą chmurkę. Ostawiamy do lodówki (ja korzystałam z zamrażarki żeby było szybciej) .

    Wyciągamy i ponownie formułujemy chmurki -dokładamy dwa okręgi w środku i przy krawędzi ciasta. Zalewamy galaretką i odstawiamy do lodówki. Trzecią część masy wykładamy i rozsmarowujemy na wierzch ciasta kiedy galaretka już stężeje - można udekorować wierzch ciasta.
    Ciasto odkładamy do lodówki.

Porady

Aby szybciej tężała masa i galaretka na cieście wkładałam na chwilę do zamrażalnika żeby przyspieszyć ten proces i zdążyć przed stężeniem reszty masy i galaretki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jogurt naturalnypyszne ciastomasa jogurtowaciasto nieboróżowe niebo

Komentarze

Podobne przepisy

TORT URODZINOWY RÓŻOWY

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY RÓŻOWY

Tort z biszkoptem budyniowym. Tort...

RÓZOWE MARZENIE

Dodane przez: majka190382

RÓŻOWE MARZENIE

Moja improwizacja na ciasto napotkane...

image-1n5s1l7

Dodane przez: Alex M

Różowe ciasto urodzinowe

Potrójnie różowe ciasto, które...

Kokosowe niebo

Dodane przez: MonikaW

Ciasto kokosowe niebo

Szybkie i proste ciasto, na bazie...

CIASTO RÓŻOWE

Dodane przez: JOANNA 55a

CIASTO RÓŻOWE

Ciasto budyniowo śmietanowe, idealne...

Ciasto ,,niebo w gębie’’

Dodane przez: bogusia82

Ciasto "niebo w gębie"

Bardzo smaczne ciasto biszkoptowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE