Różowe naleśniki na wytrawnie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Naleśniki z sokiem buraczkowym, faszerowane pikantnym serem, szynką, delikatnym ogórkiem i natką pietruszki. Na drugie śniadanie, jako przekąska, a krojąc na 2 cm kawałki jako przystawka na imprezy!

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • na naleśniki:
    ok 50 ml soku z buraków,
    szklanka mleka,
    ok 200 g mąki,
    jajko,
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/4 łyżeczki soli,
    1/4 łyżeczki cukry,
    3 łyżki oleju,

    na farsz:
    5-6 plasterków szynki np. konserwowej,
    2 op. serka śmietankowego kanapkowego,
    3 łyżki gęstej śmietany 18%,
    duży pęczek pietruszki (lub dwa małe),
    mieszanka ognistych przypraw (lub chili w proszku),
    1/2 ogórka zielonego

Różowe naleśniki na wytrawnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na naleśniki mieszamy razem - mąkę dodajemy stopniowo cały czas mieszając za pomocą trzepaczki.
    Smażymy na rozgrzanej patelni.
  • 2. Do serka śmietankowego dodajemy śmietanę oraz przyprawę. Mieszamy.
    Ogórka obieramy i kroimy w paski.
    Natkę pietruszki dzielimy na mniejsze gałązki (obcinając grubsze łodygi)
  • Różowy naleśnik 3. Na naleśniku rozsmarowujemy serem, układamy plasterek szynki, pokrojonego ogórka oraz kilka małych gałązek natki. Zwijamy w rulon.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy