Potrójnie różowe ciasto, które upiekłam sobie na urodziny ;) puszysty biszkopt, masa na truskawkowym Kubusiu, truskawkowe delicje, galaretowa pianka i oczywiście różowa galaretka ;)
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej typ 450
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
0,9 l soku truskawkowego typu Kubuś
3 budynie truskawkowe
3 łyżki cukru
Pianka:
2 galaretki truskawkowe
500 ml śmietany 30%
oraz
13 delicji truskawkowych
1 galaretka różowa
Różowe ciasto urodzinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na lekką pianę, wsypywać partiami cukier, miksować aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodać kolejno żółtka, po każdym dobrze ubić. Wsypać obie mąki, przesiane, wymieszać delikatnie. Przełożyć do formy (24cm średnicy) wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 minut. Wystudzić. Zdjąć papier. Biszkopt włożyć do formy wyścielonej czystym papierem.
Mada budyniowa:
Z soku odlać 0,5 szklanki. Wsypać do niego budynie i wymieszać. Resztę zagotować z cukrem. Wlać zawartość szklanki i ugotować budyń. Ciepły wylać na biszkopt. Wyrównać, ułożyć ciastka i wystudzić.
Pianka: galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku. Wystudzić. Śmietanę ubić, wlewać cienkim strumieniem galaretkę, cały czas miksując. Chwilę ubijać i wyłożyć do formy. Wyrównać i wstawić do lodówki.
Różową galaretkę (na 500ml wody) rozpuścić w 400 ml wrzątku. Wystudzić. Wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki. Schłodzić kilka godzin.
Komentarze