Różowe ciasto urodzinowe

0 (0 ocen)

Potrójnie różowe ciasto, które upiekłam sobie na urodziny ;) puszysty biszkopt, masa na truskawkowym Kubusiu, truskawkowe delicje, galaretowa pianka i oczywiście różowa galaretka ;)

Składniki:


  • Biszkopt:
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki pszennej typ 450
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Masa budyniowa:
    0,9 l soku truskawkowego typu Kubuś
    3 budynie truskawkowe
    3 łyżki cukru
    Pianka:
    2 galaretki truskawkowe
    500 ml śmietany 30%
    oraz
    13 delicji truskawkowych
    1 galaretka różowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Różowe ciasto urodzinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na lekką pianę, wsypywać partiami cukier, miksować aż piana będzie gęsta i lśniąca. Dodać kolejno żółtka, po każdym dobrze ubić. Wsypać obie mąki, przesiane, wymieszać delikatnie. Przełożyć do formy (24cm średnicy) wyścielonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 minut. Wystudzić. Zdjąć papier. Biszkopt włożyć do formy wyścielonej czystym papierem.

    Mada budyniowa:
    Z soku odlać 0,5 szklanki. Wsypać do niego budynie i wymieszać. Resztę zagotować z cukrem. Wlać zawartość szklanki i ugotować budyń. Ciepły wylać na biszkopt. Wyrównać, ułożyć ciastka i wystudzić.

    Pianka: galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku. Wystudzić. Śmietanę ubić, wlewać cienkim strumieniem galaretkę, cały czas miksując. Chwilę ubijać i wyłożyć do formy. Wyrównać i wstawić do lodówki.

    Różową galaretkę (na 500ml wody) rozpuścić w 400 ml wrzątku. Wystudzić. Wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki. Schłodzić kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Delicje Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować