Różowa sałatka z czarną fasolą i pieczonymi burakami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pieczone buraki są bardziej soczyste i intensywniejsze w smaku od tych tradycyjnie gotowanych w wodzie.

  • 60 min

Składniki:

  • 3-4 porcje

    0,5 szklanki czarnej fasoli
    2 średnie buraki
    1,5 -2 średnich ogórków kiszonych
    1 por - biała część
    sól, pieprz
    3 łyżki majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Majonez Dodatki

Różowa sałatka z czarną fasolą i pieczonymi burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia odlać wodę z namaczania, nalać świeżej wody, posolić do smaku i ugotować fasolą do miękkości około 50 min.
    Buraki umyć i nie obierając zawinąć dokładnie w folię aluminiową. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200°C. Trwa to mniej więcej godzinę. Gdy będą już miękkie, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    Do miski wrzucić ugotowaną i osączoną fasolę, pokrojone buraki, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i krążki pora. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. Włożyć do lodówki na parę godzin, aby sałatka się przegryzła.

Porady

Najlepiej jest zaplanować pieczenie buraków przy okazji pieczenia ciasta. Takie upieczone buraki można przechowywać do trzech dni w lodówce zawinięte w folię, w której się piekły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Buraki Czarna fasola Fasola Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować