Różowa kopuła w stylu angielskim

0 (0 ocen)

  • 8 godz.

To był mój pierwszy tort w stylu angielskim. Sama zrobiłam masę marcepanową i masę z cukru z dodatkiem różowych pianek. Bardzo się przy nim napracowałam i jestem dumna z efektu końcowego.

  • 8 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT MIGDAŁOWY:
    3 jajka (średnie)
    125 g cukru pudru
    125 g zmielonych migdałów
    3 białka
    15 g cukru
    40 g mąki

    KREM CUKIERNICZY:
    3 żółtka
    125 g drobnego cukru
    1 laska waniliowa
    500 g mleka (tłuste)
    50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)

    DO PRZEŁOŻENIA BISZKOPTU:
    250 g masła (miękkie)
    1 łyżka wódki
    2 łyżki konfitury z malin
    2 łyżki konfitury z róży (ja użyłam tylko podwójną porcję z malin)
    150 g malin (ja użyłam truskawki wcześniej pokrojone i zasypane cukrem aby były miększe)

    DO DEKORACJI:
    400 g marcepanu
    500 g fondantu (masa plastyczna z cukru)
    2 łyżki konfitury z mirabelki lub brzoskwini wymieszanej z 2 łyżkami przegotowanej wody
    różowy barwnik spożywczy
    brązowy barwnik lub kakao

    LUKIER KRÓLEWSKI:
    1 białko
    100-125 g cukru pudru
    kilka kropli soku z cytryny
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Różowa kopuła w stylu angielskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować krem cukierniczy:
    Żółtka zmiksować z cukrem, potem dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie ponownie zmiksować.
    W rondelku o podwójnym dnie zagotować mleko razem z wanilią.
    Odlewamy pół szklanki gorącego mleka i wlewamy do żółtek, szybko mieszamy. Wymieszane żółtka wlewamy do rondelka z mlekiem i chwilę gotujemy. Odstawiamy do wychłodzenia, przykrywamy folią, tak aby dotykała budyniu, co zapobiegnie powstania skórki.
  • 2. Przygotować dwie tortownice (jedna o średnicy 30 cm i druga o średnicy 15 cm ; dno wykładamy pergaminowym krążkiem)
    Jajka miksujemy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać przesianą mąkę i zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. W osobnej misce ubić pianę z białek i cukru. Połączyć z masą jajeczną. Biszkopt dzielimy na dwie równe części. Wyłożyć na blaszki, dokładnie rozsmarować, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku (200') przez 10-15 minut (powinien być lekko zarumieniony i odstawać od brzegu). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Zimne przykryć folią aby nie wysychały.
  • 3. Przygotowanie kremu do przełożenia biszkoptu.
    Zimny krem cukierniczy miksujemy, dodając po kawałku miękkiego masła, aż krem zacznie gęstnieć. Na koniec dolać wódkę i wymieszać.

  • image-0ph4mon 4. Przełożenie kopuły:
    Potrzebujemy półokrągłą miseczkę lub salaterkę o średnicy ok 20 cm
    Miseczkę wykładamy folią spożywczą, tak, aby z dwóch stron nam spływała, aż do 15 cm, które będą potrzebne do zawinięcia biszkoptu.
    Dużym biszkoptem (30 cm) wykładamy wnętrze miseczki, zostawiamy wystający nadmiar, aż do końca formowania kopuły.

    Do rękawa cukierniczego (szprycy) wkładamy krem i wyciskamy na dno kopuły. Układamy kilka malin (5). Na maliny nakładamy krem, tak aby je zakryć. Ponownie układamy maliny i przykrywamy kremem. Powtarzamy tę czynności, aż do wyczerpania kremu i malin (ostatnia warstwa to krem).
  • image-0no2kqc 5. Mały biszkopty przekroić w poprzek, przełożyć konfiturą i ułożyć na wierzch kopuły.
    Odciąć nadmiar wystającego biszkoptu, lekko docisnąć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 4-6 godzin, aby dobrze stężał krem.
  • image-06vosss 6. W czasie oczekiwania możemy wykonać dekoracje z marcepanu lub masy plastycznej.
    Marcepan barwimy na brązowo, a masę plastyczną na różowo. Zawijamy szczelnie w folię, aby nie wysychała, co pozwoli zachować im elastyczność.
    Jeśli nie mamy gotowego marcepanu możemy zrobić go sami tj.
    200 g blanszowanych migdałów dobrze rozdrobnić w blenderze i wyrabiać ciasto dodając stopniowo ok 200 g cukru pudru. na początku jest bardzo sypkie , ale po kilku minutach migdały puszczają olejek i można zagnieść ciasto. Gdyby zaczął wyciekać olej ,dodać łyżkę wody.
    Masę plastyczną możemy zrobić z różowych pianek tj. do miseczki wsypać 200 g pianek , skropić delikatnie wodą i stopniowo podgrzewać w minrofali, następnie za pomocą łyżki mieszamy dodając stopniowo ok. 200 g cukru pudru. następnie wyrabiamy natłuszczonymi rękoma na gładkie ciasto.
  • image-1kt1i71 7. Z lodówki wyjąć schłodzoną "kopułę".
    Delikatnie wyciągnąć z miseczki.
    Zdjąć folię. Ułożyć na paterze.
    Podgrzać konfiturę z 2 łyżkami przegotowanej wody.
    Za pomocą pędzelka posmarować biszkopt.
    Rozwałkować marcepan na placek o ok. 35 cm średnicy, musi nam wystarczyć na przykrycie całego biszkoptu. Skrawki zostawić do dekoracji (kwiaty) przykryć folią, aby nie wysychały i były elastyczne.
    Rozwałkować masę cukrową (różowa).

    Wilgotnymi rękoma wygładzić kopułę pokrytą marcepanem, pozwoli to na przyklejenie masy cukrowej. Ułożyć na wierzch masę różową, nadmiar obciąć i użyć do dekoracji.
  • image-1ha6hkg 8. Przygotowanie królewskiego lukru i dekoracja
    Białko ucieramy z cukrem pudrem za pomocą łyżki lub miksera (ok. 60 minut, aż do uzyskania połysku i będzie możliwości pisania nim trwałych zygzaków (pozostają na wierzchu lukru).
    Dodać przesiane kakao i sok z cytryny. Dokładnie połączyć.
    Z pergaminu zrobić rożek do zdobień (z pergaminu wycinamy trójkąt i ściśle, łącząc ze sobą dwa końce od podstawy, zawinąć do środka, aby się nie rozchodziły. Nałożyć lukier, pozbawić powietrza i zawinąć koniec rożka; uciąć malutki koniec, aż wyjdzie nam lukier; włożyć w otwór wykałaczkę, która zabezpieczy przed zaschnięciem). Zachować do dekoracji.

    Tak przygotowaną kopułę dekorujemy paskiem marcepanu, kwiatami i lukrem .
    Aby nam się przykleiły dekoracje, krople wody służą nam jako klej.
    Do czasu spożycia przechowywać w chłodnym miejscu.

    SMACZNEGO!

Porady

Zamiast malin możemy użyć innych owoców: truskawek, jeżyn, jagód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
7% rabatu na 700 największych... więcej»
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
+
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
Online

7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
-30% przy zakupach za min. 229zł*
-30% przy zakupach za min. 229zł*
30% rabatu na cały asortyment... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
+
-30% przy zakupach za min. 229zł*
Online
Stacjonarnie

30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
-25% na wszystko
-25% na wszystko
Rabat 25% na całą ofertę MEFEM... więcej»
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
+
-25% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 100 zł
-20% przy zakupach za min. 100 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 100 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 100 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.tezenis.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować