Rożki zowocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Sezonowo i nie tylko

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    200 g cukru
    2, 5 szklanki mąki
    2 jajka

    Nadzienie:
    marmolada lub sezonowe owoce (ja użyłam wiśnie)

Rożki zowocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepać (zostawić trochę do posmarowania wierzchu rogalików).
    Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać margarynę i roztrzepane jajka. Wszystko wymieszać mikserem.

    Ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto, zawiną w folię i wstawić do lodówki na 30 min.
    Schłodzone ciasto przełożyć na obsypany blat i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Powstały placek pokroić na kwadraty o boku 7- 8 cm.
    Na każdym kwadracie ciasta położyć łyżeczkę marmolady lub po kawałku owocu.

    Kwadraty ciasta składać po przekątnej i zlepiać delikatnie boki. Rożki ułożyć na blaszce, posmarować je resztą roztrzepanego jajka.
    Piec 15-20 min. w temp. 180*C.

Komentarze

Podobne przepisy