Rożki zowocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka roztrzepać (zostawić trochę do posmarowania wierzchu rogalików).
Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać margarynę i roztrzepane jajka. Wszystko wymieszać mikserem.
Ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto, zawiną w folię i wstawić do lodówki na 30 min.
Schłodzone ciasto przełożyć na obsypany blat i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Powstały placek pokroić na kwadraty o boku 7- 8 cm.
Na każdym kwadracie ciasta położyć łyżeczkę marmolady lub po kawałku owocu.
Kwadraty ciasta składać po przekątnej i zlepiać delikatnie boki. Rożki ułożyć na blaszce, posmarować je resztą roztrzepanego jajka.
Piec 15-20 min. w temp. 180*C.
Komentarze