Świetna przekąska na ciepło, na imprezę lub domową kolację. Rożki dobrze smakują też na zimno, choć zazwyczaj znikają z talerzy jeszcze ciepłe :)
20 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
3-4 placki tortilli
400 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
po 1 małej papryce czerwonej i zielonej
1 mała cukinia
1 mała puszka kukurydzy (170 g)
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki śmietany
2 łyżki startego żółtego sera
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej do smażenia
Rożki z tortilii z mięsem mielonym, papryką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przełóż na patelnię z gorącym olejem. Podsmaż. Warzywa umyj, w paprykach usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój na półplasterki. Całość przełóż na patelnię razem z osączoną z zalewy kukurydzą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj starty, żółty ser i natkę pietruszki. Wymieszaj, podsmaż do miękkości warzyw i połączenia się składników. Przypraw do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na końcu połącz ze śmietaną.
2.Każdy placek tortilli przekrój na trzy części, zaczynając od środka. Posmaruj farszem i zwiń w rożek. Rożki przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapiekaj ok.10 minut. Smacznego!
Komentarze