Rożki z tortilii z mięsem mielonym, papryką i cukinią

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Świetna przekąska na ciepło, na imprezę lub domową kolację. Rożki dobrze smakują też na zimno, choć zazwyczaj znikają z talerzy jeszcze ciepłe :)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 placki tortilli
    400 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
    po 1 małej papryce czerwonej i zielonej
    1 mała cukinia
    1 mała puszka kukurydzy (170 g)
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki śmietany
    2 łyżki startego żółtego sera
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Rożki z tortilii z mięsem mielonym, papryką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rożki z tortilii z mięsem mielonym, papryką i cukinią 1. Mięso mielone przełóż na patelnię z gorącym olejem. Podsmaż. Warzywa umyj, w paprykach usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój na półplasterki. Całość przełóż na patelnię razem z osączoną z zalewy kukurydzą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj starty, żółty ser i natkę pietruszki. Wymieszaj, podsmaż do miękkości warzyw i połączenia się składników. Przypraw do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Na końcu połącz ze śmietaną.
  • Rożki z tortilii z mięsem mielonym, papryką i cukinią 2. Każdy placek tortilli przekrój na trzy części, zaczynając od środka. Posmaruj farszem i zwiń w rożek. Rożki przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapiekaj ok.10 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować