Rożki z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche rożki nadziane kremem rabarbarowym

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    20 dkg ciasta francuskiego
    1 żółtko
    3 łyżki mleka
    2 łyżki grubego cukru
    Nadzienie:
    25 dkg rabarbaru
    4 g żelatyny
    5 dkg cukru
    1 szklanka śmietany 30 %
    1 opakowanie cukru waniliowego

Rożki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14l4yqf 1. Ciasto pokroić na paski około 30 cm długości i 3 cm szerokości.
  • image-0oebcpv 2. Tulejki posmarować tłuszczem , każdą owinąć paskiem ciasta. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować rożki i oprószyć cukrem. Przełożyć na blachę i piec około 20 min w temperaturze 180 stopni. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie . Rabarbar opłukać , oczyścić, drobno pokroić , posypać cukrem i odstawić na około 30 min. Potem dusić we własnym soku około 15 min, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, dodać do masy rabarbarowej, wymieszać. Gotową masą napełnić rożki.

Komentarze

Podobne przepisy