Rożki z rabarbarem

  • wyświetlono: 354 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kruche rożki nadziane kremem rabarbarowym

Świeca Urszula
  • 60min

Składniki

Ciasto
20 dkg ciasta francuskiego
1 żółtko
3 łyżki mleka
2 łyżki grubego cukru
Nadzienie:
25 dkg rabarbaru
4 g żelatyny
5 dkg cukru
1 szklanka śmietany 30 %
1 opakowanie cukru waniliowego

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rożki z rabarbarem

  • image-14l4yqf1. Ciasto pokroić na paski około 30 cm długości i 3 cm szerokości.
  • image-0oebcpv2. Tulejki posmarować tłuszczem , każdą owinąć paskiem ciasta. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować rożki i oprószyć cukrem. Przełożyć na blachę i piec około 20 min w temperaturze 180 stopni. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie . Rabarbar opłukać , oczyścić, drobno pokroić , posypać cukrem i odstawić na około 30 min. Potem dusić we własnym soku około 15 min, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, dodać do masy rabarbarowej, wymieszać. Gotową masą napełnić rożki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babciz_roznych_stron_swiatarożki rabarbarowekrem rabarbarowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

rożki

Dodane przez: MartiMart

Rożki waflowe z masą

Proste, dzieci je uwielbiają

Rożki filo

Dodane przez: BetiS

Rożki z ciasta filo

Ciasto filo pochodzi z kuchni greckiej....

Rożki z wisienkami

Dodane przez: Młoda mama

Rożki z wisienkami

To jeden z przepisów szybkich,...

Rożki francuskie z jabłkami

Dodane przez: joanna30

Rożki francuskie z jabłkiem

Pyszne kruche ciasteczka pachnące...

Kruche rożki z marmoladą

Dodane przez: madi356

Rożki z marmoladą różaną

Kruche rożki z pyszną marmoladą...

Dodane przez: Janette

Rożki z prażonym jabłkiem

Drożdżowe a zarazem kruche rożki...