Drożdżowe a zarazem kruche rożki z prażonym jabłuszkiem, cynamonem i rodzynkami to propozycja na pyszny podwieczorek.
60 min
Składniki:
Na 18 sztuk:
250 g mąki
½ kostki margaryny
¼ kostki drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
25o ml śmietany 18%
2 żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
1 kg jabłek
½ szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
½ szklanki wody
garść rodzynek
galaretka pomarańczowa
Dodatkowo: roztrzepane jajko i cukier do posypania
Rożki z prażonym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka podlewając wodą, dodajemy cukier. Dusimy około 30 minut. Dodajemy cynamon i rodzynki i ponownie dusimy około 15 minut. Na koniec dodajemy galaretkę i mieszając gotujemy jeszcze około 5 minut.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
2.Drożdże rozpuszczamy w łyżeczce cukru. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy gładki ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty (bardzo ważne jest, aby były to właśnie kwadraty, to umożliwi nam zrobienie rożków).
Na każdy kwadrat nakładamy prażone jabłko i składamy na pół, aby powstał trójkąt. Boki rożka sklejamy (można docisnąć widelcem).
3.Gotowe rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
4.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180st. C.
Komentarze