Rożki z prażonym jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Drożdżowe a zarazem kruche rożki z prażonym jabłuszkiem, cynamonem i rodzynkami to propozycja na pyszny podwieczorek.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 18 sztuk:
    250 g mąki
    ½ kostki margaryny
    ¼ kostki drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    25o ml śmietany 18%
    2 żółtka
    szczypta soli

    Nadzienie:
    1 kg jabłek
    ½ szklanki cukru
    1 łyżka cynamonu
    ½ szklanki wody
    garść rodzynek
    galaretka pomarańczowa

    Dodatkowo: roztrzepane jajko i cukier do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery Ciastka

Rożki z prażonym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka podlewając wodą, dodajemy cukier. Dusimy około 30 minut. Dodajemy cynamon i rodzynki i ponownie dusimy około 15 minut. Na koniec dodajemy galaretkę i mieszając gotujemy jeszcze około 5 minut.
    Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Drożdże rozpuszczamy w łyżeczce cukru. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy gładki ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty (bardzo ważne jest, aby były to właśnie kwadraty, to umożliwi nam zrobienie rożków).
    Na każdy kwadrat nakładamy prażone jabłko i składamy na pół, aby powstał trójkąt. Boki rożka sklejamy (można docisnąć widelcem).
  • 3. Gotowe rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
  • 4. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować