RÓŻKI z marmoladą

0 (0 ocen)

Przepis znalazłam w zeszycie mojej mamy...przypomniał mi się smak dzieciństwa

Składniki:

  • - 50 dkg mąki pszennej
    - kostka margaryny
    - 5 dkg drożdży
    - 1/2 szklanki mleka
    - 4 łyżki cukru
    - 2 jajka
    - 25 dkg marmolady
    -cukier puder do posypania

Różki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • różki przed włożeniem do piekarnika 1. Do mąki wlać rozpuszczoną ciepłą margarynę.
    Podgrzane mleko wymieszać z cukrem i drożdżami ,dodać też do mąki roztrzepane jajka i odrobinę soli.
    Dokładnie wszystko wymieszać ,aż ciasto będzie odchodzić od dłoni.
    Ciasto włożyć w ścierkę i zanurzyć w zimnej wodzie.
    Gdy ciasto wypłynie wyjąć i rozwałkować.
    Pokroić na kwadraciki wielkości 7 na 7 cm .
    Wkładać marmoladę i zagniatać widelcem.
    Piec 20 min w 170 stopniach.
    Jeśli chcemy ,żeby różki były zarumienione przed włożeniem do piekarnika posmarujmy roztrzepanym jajkiem.
    Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto bez wkładania do wody ,a pozostawienia na kilka minut do wyrośnięcia nadaje się do robienia drożdżowych bułeczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy