Różki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki wlać rozpuszczoną ciepłą margarynę.
Podgrzane mleko wymieszać z cukrem i drożdżami ,dodać też do mąki roztrzepane jajka i odrobinę soli.
Dokładnie wszystko wymieszać ,aż ciasto będzie odchodzić od dłoni.
Ciasto włożyć w ścierkę i zanurzyć w zimnej wodzie.
Gdy ciasto wypłynie wyjąć i rozwałkować.
Pokroić na kwadraciki wielkości 7 na 7 cm .
Wkładać marmoladę i zagniatać widelcem.
Piec 20 min w 170 stopniach.
Jeśli chcemy ,żeby różki były zarumienione przed włożeniem do piekarnika posmarujmy roztrzepanym jajkiem.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Ciasto bez wkładania do wody ,a pozostawienia na kilka minut do wyrośnięcia nadaje się do robienia drożdżowych bułeczek.
Komentarze