Pizzerkowe rożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać dodać sól , cukier,oregano oraz olej,wymieszać , wkruszyć drożdże a następnie wlać wodę.Zagnieść ciasto wyrabiać je przez około 10-15 min.Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
2.Pieczarki obrać ,drobno pokroić,podsmażyć ,pod koniec smażenia dodać paprykę pokrojoną w kostkę,przyprawić solą i pieprzem.Ostudzić,odsączyć ,polączyć z tartym serem.(trochę sera zostawiamy do późniejszego wykorzystania )
3.Składniki sosu połączyć,wymieszać.
4.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę,rozwałkować,wykroić krążki (trochę większe niż salami).Na każdy krążek nałożyć niewielką ilość sosu(brzegi pozostawiamy suche) ,następnie nałożyć nieco wyżej plaster salami,ponownie posmarować sosem,nałożyć łyżkę przygotowanego nadzienia ,zwinąć w kształt rożka ,łączenie dobrze skleić .
5.Układać na natłuszczonej blaszce,wierzch każdego rożka posypać niewielką ilością sera oraz nałożyć po plasterku pomidora.
6.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 min w temp.180-200 st. C
Komentarze