Rożki obfitości

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zamiast zwykłej pizzy zrobiłam dla dzieci wygodniejszą jej formę.I dealne na przyjęcie w ogrodzie.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:,
    3 szklanki mąki pszennej,
    1/2 szklanki wody ciepłej,
    1/2 kostki drożdży świeżych,
    sól szczypta,
    1 łyżeczka cukru
    4 łyżki oleju

    FARSZ,
    250 g sera białego twarogowego,
    4 parówki krótkie,
    4 łyżki natki pietruszki świeżej,
    sól do smaku,
    pieprz do smaku,
    oregano
    300 g fasoli szparagowej,
    2-3 plastry sera żółtego (gouda)

Rożki obfitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Parówki ścieramy na tarce jarzynowej.
    Łączymy z białym serem i posiekaną natką pietruszki.
    Doprawiamy do smaku solą pieprzem i oregano.
    Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.
    Odcedzamy i studzimy.

    Drożdże rozcieramy w połowie szklanki ciepłej wody.
    Dodajemy do mąki.
    Mieszamy i wyrabiamy dodając pos koniec olej,sól i cukier.
    Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
    Nastęnie wałkujemy na okrągły placek i tniemy w trójkąty o boku 12 cm.

    Na każdy nakładamy po 1,5 łyżki farszu i po 6 sztuk fasoli szparagowej tak by jej końce były widoczne za końcami ciasta.
    Zwijamy w rulon i układamy na posmarowanej olejem blaszce.
    Na wierzch każdego kładziemy 2 cm pasek żółtego sera.
    Pieczemy 20 minut w temp 180 stopni C.

    Podajemy jako przystawka. Idealne na przyjęcie w ogrodzie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy