Rożki łakomczucha

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jeśli macie w domu jakieś niezużyte białka, koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

  • 30 min

Składniki:

  • 6 białek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżki miodu
    1/2 litra śmietany kremowej 36%
    2 opakowania cukru waniliowego

Rożki łakomczucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rożki łakomczucha 1. Białka miksuję z cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dosypuję mąkę, a na końcu wlewam miód. Blachę wykładam papierem do pieczenia i wlewam po łyżce ciasta,
  • rożki łakomczucha 2. wypukłą stroną formując krążki. Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę ciasta, aż się ładnie zrumienią.
  • rożki łakomczucha 3. Gorące zdejmuję z blachy i szybko zwijam w rulon, gdyż w miarę stygnięcia twardnieją i się kruszą.
    Śmietanę ubijam na sztywno dosypując cukier waniliowy. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i napełniam rożki masą. Odstawiam by trochę zmiękły.

Komentarze

Podobne przepisy