Rożki francuskie z serem i brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Idealne do kawki!

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto francuskie - 1 płat
    Nadzienie: Ser półtłusty - ok. 150g, 1 żółtko, cukier wanilinowy, brzoskwinie
    Do posmarowania: 1 białko, cukier (opcjonalnie)

Rożki francuskie z serem i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie przekroić na 6 kwadratów.
    Ser, cukier wanilinowy, żółtko wymieszać widelcem.
    Brzoskwinie pociąć w paski.
    W jednym rogu każdego kwadratu położyć trochę sera, na to 3 plasterki brzoskwiń.
    W drugiej części kwadratu zrobić 3 nacięcia.
    Kwadraty skleić w trójkąty (nacięcia pozostawić na górze).
    Brzegi trójkątów docisnąć widelcem.
    Rożki przełożyć na blaszkę. Wierzch i boki posmarować białkiem, można jeszcze posypać je cukrem.

    Piec w temp. 180 stopni około 25 minut - do zarumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy