Rożki francuskie z rybą, konkurs_wigilijny.

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To szczególnie dobry pomysł dla dzieci nielubiących ryb, zwłaszcza podczas Wigilii. Na co dzień można je również przygotowywać w formie kotlecików, po uformowaniu obtoczyć jedynie w mące i usmażyć.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryba (użyłam filetu z łupacza, może być także dorsz): 180 gramów
    - szalotka posiekana: 30 gramów
    - masło: 1 łyżeczka
    - lubczyk (suszony): 1 łyżeczka
    - Jajko: 1 sztuka
    - smietana kremowa 30%: 60 gramów
    - jabłka pokrojone w kostke: 45 gramów
    - rodzynki: 25 gramów
    - ciasto francuskie gotowe-arkusz: 250 gramów
    - sól. pieprz kolorowy: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Rożki francuskie z rybą, konkurs_wigilijny. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na łyżeczce masła podduszamy szalotkę. Kiedy jest już szklista, dodajemy lubczyk. Mieszamy dokładnie.
    2. Pokrojony na mniejsze cząstki filet mielimy. Łączymy z cebulą, śmietaną i roztrzepanym wcześniej jajkiem. Doprawiamy.
    3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 185 stopni.
    4. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku 14 cm. Rożki, które uzyskamy będą wówczas duże, właściwie jednoporcjowe, dlatego można podzielić ciasto na kwadraty o 7 cm bokach. Uzyskamy wóczas 10 mniejszych trójkątów.
    5. Pokrojone jabłko i rodzynki łączymy z całością, mieszamy dokładnie.
    6. Nakładamy farsz, składamy do trójkąta i sklejamy dokładnie boki.
    7. Każdy trójkąt smarujemy dokładnie białkiem i posypujemy czarnuszką*.
    8. Pieczemy około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować