To szczególnie dobry pomysł dla dzieci nielubiących ryb, zwłaszcza podczas Wigilii. Na co dzień można je również przygotowywać w formie kotlecików, po uformowaniu obtoczyć jedynie w mące i usmażyć.
Rożki francuskie z rybą, konkurs_wigilijny. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na łyżeczce masła podduszamy szalotkę. Kiedy jest już szklista, dodajemy lubczyk. Mieszamy dokładnie.
2. Pokrojony na mniejsze cząstki filet mielimy. Łączymy z cebulą, śmietaną i roztrzepanym wcześniej jajkiem. Doprawiamy.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 185 stopni.
4. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o boku 14 cm. Rożki, które uzyskamy będą wówczas duże, właściwie jednoporcjowe, dlatego można podzielić ciasto na kwadraty o 7 cm bokach. Uzyskamy wóczas 10 mniejszych trójkątów.
5. Pokrojone jabłko i rodzynki łączymy z całością, mieszamy dokładnie.
6. Nakładamy farsz, składamy do trójkąta i sklejamy dokładnie boki.
7. Każdy trójkąt smarujemy dokładnie białkiem i posypujemy czarnuszką*.
8. Pieczemy około 15 minut.
Komentarze