rożki francuskie na sposób niemiecki

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Delikatne kruche rożki z domowego ciasta francuskiego z wyrazistym nadzieniem z konfitury wiśniowej.

  • 6 godz.

Składniki:

  • ciasto tłuszczowe, sposób niemiecki:

    ciasto tłuszczowe:
    600 g masła lub margaryny
    100 g mąki

    ciasto wodne:
    500 g mąki
    300 ml wody
    pół łyżeczki soli
    2 łyżki octu
    jajko do smarowania

    Nadzienie:
    500 g konfitura wiśniowa
    łyżka mąki ziemniaczanej


    gruby cukier do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rożki francuskie na sposób niemiecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimny tłuszcz drobno siekamy, dodajemy przesianą mąkę, chwilę siekamy z tłuszczem i szybko zagniatamy ciasto tłuszczowe. Formujemy z niego kwadrat 15 x 15 cm i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Wodne ciasto robimy z przesianej mąki, dodajemy wodę, w której rozpuściliśmy sól i ocet. Wyrabiamy je na stolnicy podsypując mąką, aby uzyskać gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i zostawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej.
  • 3. Na stolnicy posypanej mąką wałkujemy ciasto wodne w kształt krzyża (grubszy środek, cieńsze ramiona, na środku rozkładamy ciasto tłuszczowe, przekładamy ramiona, ta, by ciasto w środku było całkowicie pokryte). Następnie wałkujemy prostokąt 30 x 60 cm. Z obu stron przekładamy jedną trzecią płata na drugą stronę i forujemy prostokąt 30 x 20 cm. Przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Następnie ciasto wałkujemy w razie potrzeby podsypujemy mąką, ale nadmiar mąki usuwamy.
  • 4. Cały proces powtarzamy i przy trzecim wałkowaniu ciasto składamy 4 razy, brzegi zawijamy do środka, następnie prostokąt składamy pół. Powstanie prostokąt 30 x 15 cm, kroimy go na dwie części, każdą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
  • 5. Połowę ciasta dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy na kwadrat 40 x 40 cm. Radełkiem dzielimy na mniejsze 10 cm kwadraty.
  • 6. Kwadraty kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Na środek każdego kwadratu kładziemy konfiturę rozmieszaną z mąką ziemniaczaną. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem i sklejamy. Wierzch smarujemy również jajkiem lub żółtkiem i posypujemy grubym cukrem.
  • 7. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C ok. 20 - 30 minut.

Porady

Ciasto francuskie przygotowujemy z większej ilości, wtedy lepiej poddaje się obróbce i wałkowaniu. Z podanej proporcji wychodzi około 1,5 kg ciasta. Ciasto francuskie jest bardzo wymagające. Należy dokładnie zważyć wszystkie składniki. Dzięki wałkowaniu dwóch rodzajów ciast ciasto ładnie listkuje. Im więcej razy ciasto przełożymy podczas wałkowania, tym będzie lepsze. Do ciasta tłuszczowego należy dodać surowców najlepszej jakości, w przypadku ciasta wodnego najważniejsza jest jakość mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować