Rożki cappuccino

0 (0 ocen)

Pyszne rozpływające się w ustach ciasteczka z orzechami i kawą cappucino.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    100 g cukru
    50 g orzechów włoskich
    50 g orzechów laskowych
    2 żółtka
    200 g miękkiego masła
    2 łyżki cappuccino w proszku (waniliowe lub orzechowe)
    1 cukier waniliowy(16 g)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Do posypania :
    2 łyżki drobnego cukru
    1 łyżka cappuccino
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rożki cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puch, orzechy ścieramy na drobne wiórki, mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, robimy wgłębienie.
    Utartą masę maślano-żółtkową wkładamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki , zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.
    Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałeczek i kroimy tak jak kopytka. Z każdej porcji formujemy wałeczek na końcach cieńszy i zaginamy jak rogalik.
    Ciasteczka układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180 *C.
    Po wyjęciu blaszki z piekarnika pozostawiamy ciastka na 5 minut i dopiero zdejmujemy.
    Cukier mieszamy z proszkiem cappuccino i obtaczamy jeszcze ciepłe ciasteczka.

Porady

Po upieczeniu ciastka są bardzo kruche, dlatego pozwalamy im chwilę ostygnąć na blaszce i dopiero zdejmujemy. Gdy całkiem ostygną robią się twarde, a po 2 dniach znowu miękną i rozpływają się w ustach. Dlatego można je upiec na 2-3 dni przed przyjęciem czy imprezą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Urodziny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować