Rożki Billadena

4.5 (167 ocen)

  • 60 min

Coś dla smakoszy popularnych w dzisiejszych czasach kebabów, w dodatku zdrowo, tanio i szybko!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 szklanek mąki
    8 dkg drożdży
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru

    Farsz:
    1 duża kapusta pekinka
    1 lub 2 papryki
    2 cebule
    1/2 kg pieczarek
    3 ogórki konserwowe
    1 pierś z kurczaka
    1 łyżeczka przyprawy gyros
    2 łyżeczki koncentratu
    sól i pieprz do smaku

    Sos:
    śmietana 12 % lub jogurt naturalny
    5 ząbków czosnku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rożki billadena - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Ciasto:
    Zagnieść ciasto jak na pierogi i rozwałkować. Wycinać kółka talerzykiem deserowym i chwile odczekać.
  • Farsz 2. Farsz:
    Paprykę, pieczarki oraz ogórki pokroić drobno i poddusić. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i poddusić z przyprawą gyros. Pekinke pokroić drobno.
  • Farsz 3. Farsz:
    Wszystkie składniki (oprócz) kapusty wymieszać w garnku, dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pieprz, sól do smaku i razem poddusić. Następnie sok odcedzić- ostudzić farsz i wymieszać z kapustą pekińską.
  • Ciasto nadziewane farszem 4. Ciasto nadziewamy farszem i zlepiamy jak pierogi. Pieczemy w piekarniku ok. 30-40 min.
  • 5. Sos:
    Śmietanę lub jogurt naturalny mieszamy w miseczce z pokrojonym drobno czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować