Różki z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrób z łyżką cukru i łyżką śmietany. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj rozbełtane drożdże, miękką margarynę, 1 żółtko (białko odłóż na później) resztę śmietany i cukier waniliowy. Dokładnie wyrób ciast. Rozwałkuj je na dość cienki placek i szklanką powycinaj kółka.
Jabłka umyj, obierz i oczyść z gniazd nasiennych. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach , posyp cukrem waniliowym i cynamonem. Jeśli są bardzo soczyste odciśnij z nadmiaru soku.
Łyżeczką nałóż porcje tartych jabłek na środek każdego krążka, złóż je i dokładnie pozlepiaj. Różki zanurzaj w roztrzepanym białku z cukrem i nakładaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz ok 25 min w 180 C na złoty kolor.
Komentarze