Rozgrzewający kociołek z cieciorką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rozgrzewa i syci, a przy tym nie jest ciężki, jak to się często zdarza w zimowych, niezbyt dietetycznych posiłkach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400g cieciorki,
    600g piersi z kurczaka,
    ½ puszki konserwowej kukurydzy,
    ½ puszki konserwowego groszku,
    1duża marchewka,
    1 ostra papryczka chili,
    4 ząbki czosnku,
    1 l bulionu warzywnego,
    pikantna przyprawa do kurczaka,
    słodka papryka w proszku,
    pieprz,
    sól,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    magii,
    3 łyżki mąki,
    olej,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rozgrzewający kociołek z cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę opłukać i namoczyć na 12 godzin w zimnej wodzie. Odcedzić. Wrzucić do wrzącej, nieosolonej wody i gotować pod przykryciem około 1 godziny. Ponownie odcedzić.
    W garnku zagotować bulion, przełożyć do niego odcedzoną cieciorkę i gotować na małym ogniu.
    Pierś opłukać, pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość obsmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do garnka z cieciorką. Dodać pokrojoną w kostkę, oczyszczoną wcześniej i umytą marchew oraz pokrojoną w plasterki papryczkę chili, kukurydzę i groszek konserwowy. Dołożyć resztę przypraw.
    Całość dusić około 40 minut. Pod koniec gotowania zaprawić mąką „przypaloną” na patelni. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować