Rozgrzewający kociołek z cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cieciorkę opłukać i namoczyć na 12 godzin w zimnej wodzie. Odcedzić. Wrzucić do wrzącej, nieosolonej wody i gotować pod przykryciem około 1 godziny. Ponownie odcedzić.
W garnku zagotować bulion, przełożyć do niego odcedzoną cieciorkę i gotować na małym ogniu.
Pierś opłukać, pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość obsmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do garnka z cieciorką. Dodać pokrojoną w kostkę, oczyszczoną wcześniej i umytą marchew oraz pokrojoną w plasterki papryczkę chili, kukurydzę i groszek konserwowy. Dołożyć resztę przypraw.
Całość dusić około 40 minut. Pod koniec gotowania zaprawić mąką „przypaloną” na patelni. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Komentarze