Rozgrzewający gulasz z cynamonem i chilli

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Propozycja na zimn dni. Sycący i rozgrzewający gulasz.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 350 g mięsa gulaszowego ( np. łopatka wieprzowa )
    2 cebule
    1/2 bakłażana
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 papryczki chilli
    1/3 szkl. czerwonego wina
    olej rzepakowy
    sól, pieprz

    woda

Rozgrzewający gulasz z cynamonem i chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w większą kostkę.
    Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 3 łyżki oleju. Kiedy olej się rozgrzeje - wrzucamy mięso i smażymy na brązowo.



    Cebulę kroimy w pióra - dodajemy do gulaszu.
    Smażymy chwilę, po czym zalewamy wodą. Ilość - tak żeby płyn przykrył mięso.
    Dusimy gulasz na wolnym ogniu, ąż mięso będzie miękkie.

    Bakłażana kroimy w kostkę, dodajemy do gulaszu - dusimy do miękkości.

    Gulasz doprawiamy solą pieprzem, cynamonem oraz posiekaną papryczką chilli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy