Na chłodne dni polecam aromatyczny, rozgrzewający barszczyk. Można go podawać z ziemniakami, krokietami jak również sprawdzi się wyśmienicie w roli trunku.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Barszcz: 1,5 litra wody ok 300 ml zakwasu z buraków 1 marchewka 1 duża cebula 1/2 pora 1 pietruszka 1/2 selera 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2ząbki czosnku 4 ziarena czarnego pieprzu 1 łyżka majeranku sól sok z 1/2 cytryny
Rozgrzewający barszczyk czerwony do picia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Barszcz: Wodę zagotować razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i czosnkiem. Cebulę zarumienić na gazie. Jarzyny kroimy i dodajemy do wody, gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Następnie dodajemy zakwas oraz sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu. Na koniec doprawiamy pieprzem, majerankiem i solą.
Komentarze