Rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lubie zupy moja rodzina też :)

  • 2 godz.

Składniki:


  • 2 marchewki, pokrojone w półplasterki
    ziemniaki 6 sztuk pokrojone w kostkę
    1 korzeń pietruszki, pokrojony w kostkę
    1/2 niewielkiego selera, pokrojonego w kostkę
    2 pomidory, bez skórki, pokrojonego w kostkę
    1 warzywna kostka rosołowa
    1 szklanka zielonej soczewicy Lestello(suchej)
    4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    sól morska do smaku
    pieprz biały do smaku
    listek laurowy 2 sztuki
    ziele angielskie 2 sztuki
    sos sojowy 2 łyżeczki
    3l wody (wrzątku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewająca zupa z soczewicy 1. W dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć na niej marchew, pietruszkę i selera i kontynuować podsmażanie. Kiedy warzywa lekko zmiękną zalać całość wrzątkiem (aby przykryć warzywa) dodać ziemniaki pokrojone w kostkę , dodać kostkę rosołową i sos sojowy. Gotować 10 minut. Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Dodać do gotujących się warzyw. Gotować 25 minut, aż będzie prawie miękka. Dodać przecier pomidorowy, pomidory pokrojone w kostkę , czosnek, kumin, sól i pieprz biały . Gotować jeszcze 20 minut , by soczewica zupełnie zmiękła, a zupa zgęstniała. Zupa będzie gęstnieć, a wtedy należy dolewać gorącej wody, aby nie przywierała. Nie powinna być jednak zbyt wodnista, ale konsystencją ma przypominać gulasz. Sos sojowy nadaje zupie wyrazistości .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować