Rozgrzewająca zupa z klopsikami

4.5 (151 ocen)

Sycąca i mocno rozgrzewająca, idealna na mroźne dni.

Składniki:

  • Składniki:
    3 ziemniaki
    2 duże marchewki
    1 szalotka
    1/2 czerwonej papryki
    1 filiżanka mrożonego groszku
    2 ząbki czosnku
    5 plastrów imbiru
    200 g przecieru pomidorowego
    1 łyżka oleju
    przyprawy: sól, pieprz ziołowy, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, czerwona papryka, kumin, chili, świeże zioła - tymianek, rozmaryn


    Klopsiki:
    30 dkg mielonej łopatki wieprzowej
    1 jajko eko
    2-3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki zimnej wody
    przyprawy:
    sól, czarny mielony pieprz, mielona kolendra, suszony tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewająca zupa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew w plasterki, szalotkę w kosteczkę.
    W garnku rozgrzać olej i podsmażyć pokrojone warzywa. Dodać wodę, w takiej ilości, aby zakryć warzywa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, plastry imbiru.
    Zupę gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.
    Produkty na klopsiki wymieszać w misce, przyprawić i uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
    Klopsiki przełożyć do gotowanej zupy, dodać 2-3 szklanki wody, gotować jeszcze 10 minut.
    Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, mrożony groszek, przecier pomidorowy, gotować jeszcze 5 minut.
    Kilka minut przed zakończeniem gotowania przyprawić zupę solą, przyprawami i dodać zgniecione ząbki czosnku.
    Zupa powinna być lekko pikantna lub jeśli lubicie bardzo pikantna, zależy ile dodacie przypraw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować