Rozgrzewająca zupa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew w plasterki, szalotkę w kosteczkę.
W garnku rozgrzać olej i podsmażyć pokrojone warzywa. Dodać wodę, w takiej ilości, aby zakryć warzywa. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, plastry imbiru.
Zupę gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.
Produkty na klopsiki wymieszać w misce, przyprawić i uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
Klopsiki przełożyć do gotowanej zupy, dodać 2-3 szklanki wody, gotować jeszcze 10 minut.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, mrożony groszek, przecier pomidorowy, gotować jeszcze 5 minut.
Kilka minut przed zakończeniem gotowania przyprawić zupę solą, przyprawami i dodać zgniecione ząbki czosnku.
Zupa powinna być lekko pikantna lub jeśli lubicie bardzo pikantna, zależy ile dodacie przypraw.
Komentarze