Rozgrzewająca zupa z brukselki

5 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest szybka do przygotowania i doskonała na jesienne słoty.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 1/2 litra wywaru drobiowego lub rosołu z kostek rosołowych,
    300 g wędzonej kiełbasy,
    150 g boczku,
    250 brukselki,
    3 marchewki,
    1/2 selera,
    1 duża cebula,
    1 łyżka majeranku,
    1/2 łyżeczki mielonego kminku,
    3 łyżki oleju,
    1,2 łyżki mielonego kminku,
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa

Rozgrzewająca zupa z brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy półplasterki, a boczek w kostkę. Brukselkę oczyścić z lści i umyć. Cebulę obrać i drobno pokroić. Marchewlki i seler pokroić w talarki. W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, dodać boczek i chwilę smażyć. Do garczka wrzucić brukselkę, marchewkę i seler. Dusić, aż warzywa zmiękną. Następne wlać przygotowany wcześnie wywar, dodać majeranek razem z kminkiem. Gotować około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem i posypać zieloną pietruszką. Podawać od razu gorące. Smacznego

Porady

Zamiast boczku można dodać pierść z kurczaka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować