Rozgrzewająca zupa pełna warzyw

0 (0 ocen)

Pożywna, rozgrzewająca zupa z warzywami. Idealna na chłodne dni.

Składniki:

  • ok. 700-750 g dyni
    pół cebuli
    1 duża marchewka
    pół czerwonej papryki
    pomidory z puszki (1 puszka)
    kukurydza konserwowa (1 puszka)
    kilka łodyżek selera naciowego
    ząbek czosnku
    pół szklanki soku pomarańczowego
    szklanka bulionu warzywnego
    śmietana
    łyżka masła
    świeże zioła: pietruszka, szałwia, tymianek
    przyprawy: curry, imbir, słodka papryka (wszystkich po łyżeczce), pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki cynamonu, kilka kuleczek ziela angielskiego, kilka goździków, pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewająca zupa pełna warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno posiekać. Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Na rozpuszczone masło wrzucić cebulę, dynię, szałwię i czosnek. Przez chwilę podsmażać. Wlać sok pomarańczowy i bulion. Doprawić (curry, imbir, papryka, kurkuma, gałka, cynamon). Gotować aż dynia będzie miękka. Zblenować.
  • 2. Marchewkę pokroić w cienkie półplasterki. Paprykę pokroić w kostkę. Wrzucić do dyniowego kremu. Dodać pomidory z puszki oraz odcedzoną kukurydzę i drobno posiekany seler. Doprawić tymiankiem, zielem angielskim i goździkami oraz pieprzem i solą do smaku. Gotować aż marchewka będzie miękka. Zaprawić śmietaną. Na koniec wrzucić drobno posiekaną pietruszkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować