Rozgrzewająca zupa mięsna

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz.

Idealna na zimne jesienno-zimowe dni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mięsa od szynki
    40 dag pieczarek
    2 cebule
    4 ogórki kiszone
    1 papryka czerwona
    2 łyżki masła
    2 łyżki smalcu
    łyżka przecieru pomidorowego
    sól, pieprz świeżo zmielony
    szczypta pieprzu kajeńskiego
    papryka ostra i słodka (wg uznania)
    łyżeczka majeranku
    łyżeczka sosu sojowego ciemnego

    szklanka śmietany
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewająca zupa mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Porcjami obsmażać na smalcu. Mięso przełożyć do garnka zalać litrem rosołu lub wody i dusić do miękkości.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle, dodać pokrojone w plastry pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki. Dusić do miękkości.
  • 3. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy pieczarki z cebulą, papryką, i ogórkami. Dolewamy 1-1,5 l wody. Przyprawiamy. Dodajemy przecier pomidorowy. Zagotowujemy.
  • 4. Mąkę dobrze łączymy ze śmietaną, dolewamy ok. 50 ml wody wlewamy na gotującą się zupę zagotowujemy.

Porady

Śmietanę możemy pominąć i zaciągnąć zupę mąką z wodą lub zrobić zasmażkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować