Rozgrzewająca zupa czosnkowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Duża ilość czosnku nie tylko rozgrzewa, ale też zapobiega przeziębieniom. ;)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZUPA::
    - bulion drobiowy lub warzywny: 2 litry
    - ziemniaki młode: 10 sztuk
    - czosnek główka: 1 sztuka
    - czerwona cebula`: 3 sztuki
    - czosnek niedźwiedzi suszony: 2 łyżki
    - kiełbasa pokrojona w kostkę: 200 gramów
    - żółty ser gouda (starty): 100 gramów
    - czosnek staropolski: 1 łyżeczka
    - pieprz czosnkowy: 1 szczypta
    - serek topiony ze szczypiorkiem: 100 gramów
    - natka zielonej pietruszki: 0.5 pęczka
    - śmietanka 30 %: 300 mililitrów
    - masło niesolone: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Rozgrzewająca zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do bulionu drobiowego wrzucamy obrane i pokrojone w niewielką kostkę
    ziemniaki, gotujemy aż zmiękną.
    Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz starte ząbki
    czosnku. Kiedy warzywa zmiękną, miksujemy całość na gładki krem.

    Doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, staropolskim, oraz pieprzem
    czosnkowym. Dodajemy serek topiony oraz natkę pietruszki.
  • Zupa czosnkowa 2. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni bez żadnego
    dodatkowego tłuszczu. Kiedy się podsmaży, dodajemy do zupy.

    Pod koniec gotowania dodajemy masło i kiedy się rozpuści, podajemy ze
    startym żółtym serem i jeśli ktoś ma dostęp - z obwarzankiem serowym.
    ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Czosnek niedźwiedzi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować