Rozgrzewająca zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

"Z rosołu będzie pomidorowa" - nie u mnie! Ja zapraszam na krem z cebuli, obowiązkowo na domowym rosole. Sycąca, jedno-garnkowa porcja obiadu.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • -bulion
    -cebula - 3 sztuki
    -czosnek - 2 ząbki
    -oliwa
    -masło
    -białe, wytrawne wino - ok. 80 ml
    -kurkuma
    -przyprawy (wg uznania)
    +dodatek węglowodanów i białka (we uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewająca zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepisu na wykonanie rosoły nie będę podawała, bo każda kucharka gotuje najlepszy według własnej receptury.
    Na oliwie z dodatkiem masła podduszam cebulę z czosnkiem, dodaję kurkumę (nadaje cudowny aromat i piękny piękny kolor), następnie podlewam odrobiną wina. Po odparowaniu alkoholu zalewam mieszankę rosołem. Gotuję ok 15 minut. W zależności od tego ile rosołu posiadamy, jeśli to konieczne - dodaję wodę. Doprawiam wedle uznania. Jako ostatnie dodaję zioła, w chwili gdy wyłączę gaz - zioła powinny się zaparzyć, nie gotować. W między czasie gotuje ryż/kaszę i kurczaka (często wykorzystuję do tego danie pozostałe mięso z rosołu, ale można także osobno ugotować/upiec kurczaka. Oczywiście, mięso możemy pominąć - ja natomiast wykorzystuje to jako zbilansowany jednodaniowy obiad). Kolejny krok to zmiksowanie zupy. Ugotowany ryż łączę z pokrojonym kurczakiem i zalewam zupą krem. Jako dopełnienie potrawy używam pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurczak

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować