Rozgrzewająca zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepisu na wykonanie rosoły nie będę podawała, bo każda kucharka gotuje najlepszy według własnej receptury.
Na oliwie z dodatkiem masła podduszam cebulę z czosnkiem, dodaję kurkumę (nadaje cudowny aromat i piękny piękny kolor), następnie podlewam odrobiną wina. Po odparowaniu alkoholu zalewam mieszankę rosołem. Gotuję ok 15 minut. W zależności od tego ile rosołu posiadamy, jeśli to konieczne - dodaję wodę. Doprawiam wedle uznania. Jako ostatnie dodaję zioła, w chwili gdy wyłączę gaz - zioła powinny się zaparzyć, nie gotować. W między czasie gotuje ryż/kaszę i kurczaka (często wykorzystuję do tego danie pozostałe mięso z rosołu, ale można także osobno ugotować/upiec kurczaka. Oczywiście, mięso możemy pominąć - ja natomiast wykorzystuje to jako zbilansowany jednodaniowy obiad). Kolejny krok to zmiksowanie zupy. Ugotowany ryż łączę z pokrojonym kurczakiem i zalewam zupą krem. Jako dopełnienie potrawy używam pietruszki. Smacznego!
Komentarze