Rozgrzewająca konfitura z jabłek – z imbirem

4.5 (181 ocen)

Takich jabłek możecie używać jako dżemu do pieczywa czy naleśników a także jako farszu do bułeczek czy rogalików. Skuście się a za rok zrobicie je ponownie.

Składniki:

  • 2,5 kg jabłek
    2 laski cynamonu
    4-5 cm kawałek imbiru
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1 gwiazdka anyżu
    4 łyżki miodu
    4 łyżki brązowego cukru
    1 cytryna
    1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Przetwory Dżemy

Rozgrzewająca konfitura z jabłek – z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyciskamy sok z cytryny. Mieszamy go z 3/4 szklanki wody oraz kwaskiem.
    Jabłka myjemy , obieramy i ścieramy na tarce. Najlepiej bezpośrednio do soku, mieszając i podgrzewając.
    Dodajemy anyż i laski.
    Gotujemy aż zmiękną i się rozpadną -30-40 minut.
    Po tym czasie dodajemy cynamon, cukier , miód oraz drobno starty imbir.
    Mieszamy.
    Dusimy 10-15 minut.
    Przekładamy do gorących , czystych , wyparzonych słoików.
    Zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować