Rozgrzewająca francuska zupa cebulowa w chlebie

4.5 (185 ocen)

  • 45 min

Będąc na wycieczce we Francji w jednej z restauracji po raz pierwszy zasmakowałam zupy cebulowej i zakochałam się w jej aromatycznym smaku i zapachu. Po powrocie spróbowałam sama ugotować ten specjał. Od tamtej pory jest to jedna z ulubionych potraw w mojej rodzinie.

  • 45 min

Składniki:

  • - 5 dorodnych cebul (lub 6 małych)
    - 1,5 litra bulionu warzywnego lub wołowego
    - 3 ząbki czosnku
    - szklanka różowego wina
    - oliwa z oliwek
    - łyżka masła
    - 3 łyżeczki ketchupu
    - 2 łyżeczki tymianku
    - 2 łyżeczki rozmarynu
    - 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    - szczypta papryki w proszku (opcjonalnie)
    - żółty ser
    - okrągłe chleby
    - 2 białka
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Rozgrzewająca francuska zupa cebulowa w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z łyżką masła. Smażymy cebulę na małym ogniu do momentu, aż będzie szklista i miękka. Dodajemy do cebuli rozgnieciony czosnek i smażymy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy ketchup i stopniowo wlewamy wino ciągle mieszając. W tym samym czasie na innym palniku podgrzewamy bulion.
  • 3. Cebulę z dodatkami łączymy w garnku z gotującym się bulionem. Całość doprawiamy ziołami. Jeżeli wolimy uzyskać ostrzejszy smak możemy dodać szczyptę ostrej papryki. Zupę gotujemy na małym ogniu przez ok. 25 minut.
  • 4. Podczas gdy zupa się gotuje odkrajamy wierzch bochenków i wydrążamy środek. Wnętrze pieczołowicie smarujemy białkiem. Odkrojone "daszki" smarujemy masłem i posypujemy ziołami oraz czosnkiem. Chlebki oraz daszki pieczemy w temperaturze ok.180 stopni, aż zaczną delikatnie brązowieć. W międzyczasie ścieramy żółty ser.
  • 5. Gotową zupę przelewamy do chlebowych miseczek i zdobimy szczyptą startego żółtego sera.
    Smacznego !

Porady

Różowe wino możemy zastąpić winem białym. Natomiast jeżeli danie będą jadły dzieci - możemy zamiast wina dolać odrobinę octu winnego do smaku, lub po prostu z niego zrezygnować - zupa będzie miała wówczas mniej intensywny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować