Róże ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Róże ziemniaczane zastąpią w podanym daniu ziemniaki, a także udekorują nasze danie.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 większe ziemniaki
    łyżka oleju rzepakowego
    papryka czerwona w proszku
    pieprz ziołowy
    sól
    papier do pieczenia
    forma do pieczenia małych babeczek

Róże ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04hwetg 1. Obrane ze skórki, wymyte ziemniaki szatkujemy na cienkie plastry.
  • Róże ziemniaczane. 2. Plastry układamy w poziomie tak, żeby nakładały się połową na siebie.
  • Róże ziemniaczane. 3. Tak rozłożone plastry zwijamy i formujemy różę.
  • Róże ziemniaczane. 4. Zwinięte, uformowane róże wkładamy do otworu formy wyłożonego papierem.
  • Róże ziemniaczane. 5. Uformowane róże polewamy odrobiną oleju rzepakowego, solimy, pieprzymy i posypujemy papryką.
  • Róże ziemniaczane. 6. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 45 minut.
  • Róże ziemniaczane. 7. Upieczone róże ziemniaczane.
  • Róże ziemniaczane. 8. Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy z papierowej otoczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy