Róże z mięsem mielonym

4.5 (171 ocen)

Trochę zabawy i mamy smaczne i ładne danie na co dzień i od święta.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki wody
    200 g śmietany
    1 duże jajko
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 płaska łyżeczka soli
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    400 g mięsa mielonego
    1 cebula
    1 marchewka
    1 łyżeczka majeranku
    1 ząbek czosnku
    1 małe jajko
    pieprz
    sól
    2 łyżki oleju rzepakowego

    Sos:
    2 marchewki
    1 cebula
    4 łyżki ketchupu
    3/4 szklanki wody
    120 ml śmietany kremówki
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1/4 łyżeczki ostrej papryki
    pieprz
    sól

    Forma 28 - 30 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Róże z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki nadzienia 1. Cebulę do nadzienia pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Razem przesmażyć i dodać do mięsa.
  • Nadzienie 2. Doprawić pieprzem, solą, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać jajko i wyrobić tak jak na kotlety.
  • Składniki ciasta 3. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i miękkie.
  • Ciasto 4. Odstawić na pół godziny, w tym czasie przygotować sos.
  • Sos 5. Cebulę pokroić w ćwierć plasterki, marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej.
    Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z marchewką. Dodać ketchup, wodę, przyprawy i 50 ml śmietany. Razem gotować 1 minutę.
  • Podział ciasta 6. Ciasto podzielić na 8 części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 10 na 30 cm.
  • Ciasto z farszem 7. Na środek rozłożyć nadzienie i dobrze zlepić.
  • Zwijanie róży 8. Zwijać róże zlepioną stroną do góry.
  • Sos 9. Do formy wyłożyć sos.
  • Róże przed pieczeniem 10. Róże układać na sosie. U mnie forma była za mała i zmieściło mi się tylko 7 róż. Po wierzchu polać róże resztą śmietany. Wstawić do piekarnika z temp. 180 stopni na 45 minut.
  • Róże w trakcie pieczenia 11. Po 15 minutach wyjąć z piekarnika i posmarować sosem z pod róż. Wstawić z powrotem do piekarnika i od góry zabezpieczyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Czynność smarowania powtórzyć po kolejnych 15 minutach. Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować