Róże z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę do nadzienia pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Razem przesmażyć i dodać do mięsa.
2.Doprawić pieprzem, solą, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać jajko i wyrobić tak jak na kotlety.
3.Do miski przesiać mąkę, dodać sól i pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i miękkie.
4.Odstawić na pół godziny, w tym czasie przygotować sos.
5.Cebulę pokroić w ćwierć plasterki, marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z marchewką. Dodać ketchup, wodę, przyprawy i 50 ml śmietany. Razem gotować 1 minutę.
6.Ciasto podzielić na 8 części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 10 na 30 cm.
7.Na środek rozłożyć nadzienie i dobrze zlepić.
8.Zwijać róże zlepioną stroną do góry.
9.Do formy wyłożyć sos.
10.Róże układać na sosie. U mnie forma była za mała i zmieściło mi się tylko 7 róż. Po wierzchu polać róże resztą śmietany. Wstawić do piekarnika z temp. 180 stopni na 45 minut.
11.Po 15 minutach wyjąć z piekarnika i posmarować sosem z pod róż. Wstawić z powrotem do piekarnika i od góry zabezpieczyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Czynność smarowania powtórzyć po kolejnych 15 minutach. Podawać na gorąco.
Komentarze