Róże karnawałowe zwykle podawane są w wersji na słodko. Postanowiłam poeksperymentować i przygotowałam je z łososiem. Przekąska bardzo wszystkim smakowała.
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki tortowej
3 żółtka
3 łyżki śmietany 18%
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 białko (do smarowania)
olej do smażenia (ok. 1 litr)
Farsz:
20 dag wędzonego łososia
20 dag serka do smarowania pieczywa z cebulką i szczypiorkiem
oregano
15 dag sera żółtego
Róże karnawałowe z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto i cienko rozwałkować. Następnie wyciąć 3 rodzaje kółek o różnych średnicach. Każde z nich ponacinać w czterech miejscach do połowy promienia. Środek największego koła posmarować białkiem, położyć mniejsze koło, również posmarować je białkiem i na nim położyć najmniejsze koło, lekko dociskając.
Tak przygotowane ciastka smażyć na rumiano w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju.
2.Przygotować farsz. Łososia pokroić w kostkę. Połączyć z serkiem i oregano. Na wierzchnią część róży nakładać gotowy farsz. Posypać startym, żółtym serem i zapiekać w piekarniku ok. 7 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze