Róże karnawałowe z łososiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Róże karnawałowe zwykle podawane są w wersji na słodko. Postanowiłam poeksperymentować i przygotowałam je z łososiem. Przekąska bardzo wszystkim smakowała.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki tortowej
    3 żółtka
    3 łyżki śmietany 18%
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 białko (do smarowania)
    olej do smażenia (ok. 1 litr)

    Farsz:
    20 dag wędzonego łososia
    20 dag serka do smarowania pieczywa z cebulką i szczypiorkiem
    oregano
    15 dag sera żółtego

Róże karnawałowe z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto i cienko rozwałkować. Następnie wyciąć 3 rodzaje kółek o różnych średnicach. Każde z nich ponacinać w czterech miejscach do połowy promienia. Środek największego koła posmarować białkiem, położyć mniejsze koło, również posmarować je białkiem i na nim położyć najmniejsze koło, lekko dociskając.
    Tak przygotowane ciastka smażyć na rumiano w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju.
  • 2. Przygotować farsz. Łososia pokroić w kostkę. Połączyć z serkiem i oregano. Na wierzchnią część róży nakładać gotowy farsz. Posypać startym, żółtym serem i zapiekać w piekarniku ok. 7 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy