Róże karnawałowe z dżemem i cukrem pudrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do przesianej na stolnicę mąki dodać sól, jogurt lub śmietanę, żółtka i ocet. Zagnieść dokładnie ciasto, uformować w kulę i obijać wałkiem przez około 10 minut, aby ciasto się napowietrzyło i pojawiły małe pęcherzyki podczas smażenia. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część zostawiamy na stolnicy, a drugą zawijamy w folię spożywczą, aby nie obeschła. Ciasto wałkujemy maksymalnie cienko, starając się nie dosypywać mąki. W garnku rozgrzewamy olej, tak aby smażyć na głębokim tłuszczu. Z ciasta wycinamy kółka czterech różnych wielkości, od najmniejszej do największej.
2.Brzegi każdego z nich lekko nacinamy radełkiem lub nożykiem.
3.Kółka układamy na sobie od największego do najmniejszego i na środku dociskamy, np. przy użyciu końcówki pałeczki do ryżu.
4.Każdą różę umieszczamy w garnku z gorącym olejem płatkami do dołu i smażymy z dwóch stron do zarumienienia.
5.Wyławiamy na ręcznik papierowy i odsączamy.
6.Środek wypełniamy ulubionym dżemem i obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Porady
Róż nie przechowujemy w lodówce, aby zachowały chrupkość.
Komentarze