REKLAMA

Róże karnawałowe z dżemem i cukrem pudrem

wyświetlono: 172 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Delikatny i chrupiący, tradycyjny deser karnawałowy smażony w moim domu od lat. Alternatywa dla klasycznych pączków i faworków.

opublikowany: 13.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    5 żółtek
    3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
    1 łyżka octu
    szczypta soli

    dżem wiśniowy lub truskawkowy
    cukier puder
    olej do smażenia
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Róże karnawałowe 1. Do przesianej na stolnicę mąki dodać sól, jogurt lub śmietanę, żółtka i ocet. Zagnieść dokładnie ciasto, uformować w kulę i obijać wałkiem przez około 10 minut, aby ciasto się napowietrzyło i pojawiły małe pęcherzyki podczas smażenia. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część zostawiamy na stolnicy, a drugą zawijamy w folię spożywczą, aby nie obeschła. Ciasto wałkujemy maksymalnie cienko, starając się nie dosypywać mąki. W garnku rozgrzewamy olej, tak aby smażyć na głębokim tłuszczu. Z ciasta wycinamy kółka czterech różnych wielkości, od najmniejszej do największej.
  • Róże karnawałowe 2. Brzegi każdego z nich lekko nacinamy radełkiem lub nożykiem.
  • Róże karnawałowe 3. Kółka układamy na sobie od największego do najmniejszego i na środku dociskamy, np. przy użyciu końcówki pałeczki do ryżu.
  • Róże karnawałowe 4. Każdą różę umieszczamy w garnku z gorącym olejem płatkami do dołu i smażymy z dwóch stron do zarumienienia.
  • Róże karnawałowe 5. Wyławiamy na ręcznik papierowy i odsączamy.
  • Aleksandra Wiertel 6. Środek wypełniamy ulubionym dżemem i obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Róż nie przechowujemy w lodówce, aby zachowały chrupkość.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Róże karnawałowe i faworki

Dekoracyjne, smaczne ciasto faworkowe. Chrupiący przysmak dzieci i dorosłych.

kategoria: Desery faworki konfitury opublikowany: 14.11.2014 | wyświetlono: 2434 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe to pyszne, małe słodkości. Wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis!

kategoria: ciastka opublikowany: 19.01.2021 | wyświetlono: 1482 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE