róże karnawałowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Cieszą oko i podniebienie :) Porcja na około 30 sztuk.

  • 40 min

Składniki:

  • 250 gramów mąki pszennej
    4 żółtka
    1 łyżka spirytusu
    30 gramów stopionego, schłodzonego masła (2 łyżki)
    80 gramów kwaśnej, gęstej śmietany ( 2 kopiaste i 0,5 łyżki)
    0,5 słoiczka marmolady, dżemu lub np 30 szt wisienek w likierze
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dsfefes 1. Z mąki, masła, śmietany, spirytusu i żółtek zagniatamy ciasto, wkładamy je w woreczku foliowym na 30 - 60 minut do lodówki.
    Następnie ciasto przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mięsa ( na średnich lub najmniejszych oczkach).
    Następnie ciasto ciasto dzielimy na 2 części, jedną wkładamy do woreczka, drugą wałkujemy cieniutko.
    Przygotowujemy sobie 3 foremki do wykrawania, u mnie 5,4,3 cm ( mała filiżanka, pokrywka od pudełka na wykałaczki i tylka od szprycy, także dobór jest dowolny :)
    Wykrawamy taką samą ilość każdej wielkości.
    Każde kółeczko nacinamy zostawiając środek nienacięty, składamy zaczynając od największego, smarując odrobiną białka na każdym sklejeniu, "kwiatuszek" w środku leciutko dociskamy, aby kółeczka się trzymały.
    Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta.
  • 2. Smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu z obu stron (zaczynamy do strony sklejenia). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Na środek każdej "różyczki" nakładamy odrobinę dżemu lub marmolady (dobrze się to robi nożykiem do warzyw), następnie posypujemy obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować