Róże karnawałowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Oczywiści tłusty czwartek bez róż karnawałowych u mnie nie wchodzi w grę :)

  • 20 min

Składniki:

  • 60 dag mąki
    1 dag cukru
    7 jajek (6 żółtek i jedno całe)
    2 łyżki spirytusu
    płaska łyżeczka soli
    cukier puder do posypania
    konfitura
    tłuszcz do smażenia

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Róże karnawałowe 1. Mąkę przesiać, w środku zrobić dołek i wbić żółtka oraz całe jajko, dodać sól i cukier, wlać spirytus i zagnieść ciasto. Zbijać ciasto wałkiem przez chwilkę.
    Ciasto rozwałkować cieniutko i wykrawać krążki o trzech średnicach (ok 7 cm, 6 cm i 5 cm). Brzegi krążków ponacinać w 4-5 miejscach. Składać po trzy krążki razem smarując każdy w środku białkiem i dobrze docisnąć środek palcem by się zlepiły. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Róże ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i odsączać na ręczniku papierowym. Róże posypać cukrem pudrem a następnie w środki ponakładać konfiturę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy