Róże karnawałowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Karnawałowe róże z pyszną konfiturą z płatków róż, po protu nie można się im oprzeć.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    szczypta soli
    5 żółtek
    2 łyżki spirytusu
    3/4 szkl śmietany 18 %
    Dodatkowo:
    konfitura z róży
    cukier puder
    smalec i olej do smażenia

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wyrabiać, aby było elastyczne i mięciutkie, następnie owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Po tym czasie ciasto cieniutko rozwałkować i wycinać taką samą ilość krążków w 3 różnych wielkościach. Każdy z krążków ponacinać z boków po kilka razy, tak aby nie naciąć środka. Krążki składać po 3, zaczynając od największego i sklejać je smarując środki białkiem jajka. Smażyć na głębokim tłuszczu kładąc róże małym krążkiem do dołu, a następnie smażyć z drugiej. Róże odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, w środek włożyć troszkę konfitury z róży i posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy