Róże i sakiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Róże:
1. Farsz: mięso, cebulę i czosnek siekamy. Wsypujemy przyprawy i zioła, mieszamy. Mieszamy z wodą.
2. Ciasto wyrabiamy, zachowując kolejność podanych składników. Odkładamy na godzinę. Rozwałkowujemy, nakładamy grubo farsz. Zwijamy w roladę i kroimy w ok. 5-cm kawałki. Z jednej strony zlepiamy, by farsz nie wypadał (będzie to spód róży).
3. Wkładamy do głębokiej patelni, wlewamy wrzącą wodę na wysokość ok. 5 cm. Doprawiamy. Dodajemy pokrojone w plastry pomidory. Dusimy ok. 20 minut.
2.Sakiewki:
1. Farsz i ciasto robimy jak w przepisie na róże. Z rozwałkowanego ciasta dużą filiżanką wykrawamy koła. Nakładamy farsz. Zbieramy brzegi, skręcając je u góry tak, by tworzyły sakiewkę.
2. Pierogi wkładamy do wrzątku. Gotujemy ok. minuty od wypłynięcia.
Komentarze