Różane rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku łączymy mleko z pokruszonymi drożdżami. Dodajemy po łyżce cukru i mąki. Ucieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
2.Za pomocą miksera ucieramy żółtka z cukrem waniliowym. Powoli dolewamy jogurt. Jeśli zaczyn zaczął reagować dokładamy go do utartych żółtek. Dosypujemy powoli mąkę i miksujemy, na niskich obrotach. Na sam koniec dolewamy wodę różaną. Kiedy cała mąką zostanie wsypana możemy wyłączyć mikser i wyrabiać ciasto za pomocą dłoni. Zajmie to około 5 minut.
3.Ciasto formujemy w kulę, posypujemy mąką, a następnie owijamy garnek szczelnie ścierką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujmy i formujemy na kształt prostokąta. Z prostokąta wycinamy nożem trójkąty. Każdy trójkąt zwijamy od podstawy. Końce kierujemy do środka. Różki przekładamy na blachę wyłożoną papierem i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
5.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy je około 15-20 minut, aż będą przyrumienione. Gotowe wyjmujemy do wystudzenia i podajemy posypane cukrem pudrem.
Komentarze